במכון "מקראות"
קוראים קורה הכל!

אודות המכון, השיטה ולקות קריאה

מכון מקראות

מכון מקראות הוקם  בשנת תשנ"ה (1995) על ידי הרב אפרים שבדרון, על פי שיטה שיטה יחודית ללימוד הקריאה לתלמידים מתקשים בכל רמת קושי ובכל גיל.

במשך השנים עברו דרך המכון אלפי ילדים, בני נוער ומבוגרים שהתקשו בקריאה בשלל רמות קושי ובעזרת הטיפול באמצעות שיטה זו הצליחו להגיע לרמת קריאה טובה, מדוייקת, אוטומטית ושוטפת, כאנשים רגילים.

חברי המכון:

מנהל המכון: הרב אפרים שבדרון, מאבחן קריאה, מרצה על בעיות קריאה ולמידה, קשב וריכוז וכל המסתעף.

הצוות החינוכי:

מורים  שעברו הכשרה מיוחדת ללימוד עם תלמידים בכל הגילאים באמצעות השיטה ובתוכנת המחשב הייעודית.

צוות מורות שעברו הכשרה מיוחדת, ללימוד עם בנות בכל הגילאים.

השיטה שלנו

שיטת ברנשטיין הוותיקה והאותנטית עטופה היום במגוון פתרונות המלוות את התלמידים המתקשים בקריאה, באמצעים טכנולוגים מתקדמים אשר הפכו את הלימוד כחוויה. 

ומכאן הדרך קצרה לתוצאה הברוכה, הוא מתענג על חזרה ושינון ומתוך חוויה וחשק עצום הוא נהנה לבוא וללמוד בטיפול חוויתי ומהנה.

גישה: פונטית סינטטית

נקודת מוצא: צרוף אות ותנועה- הברה

תאור השיטה:

יחידת החומר היא הפונמה (ההגיה – הצליל). לאחר שהתלמיד שולט בכל צלילי האותיות (צליל הינו הגית האות ללא צירוף – תנועה) הוא לומד את הצרופים דהינו צליל + תנועה.

כל צרוף נלמד כיחידה בפני עצמה, והטמעתו בזיכרון נעשית ע"י שינון בלתי פוסק בדרך הזיהוי והשיום (הצגת הסמל במסך המחשב ובכרטיסים וקריאתם ע"י התלמיד).

אמנם התנועות נלמדות עפ"י סדר קבוע אך הצרופים כאמור, נלמדים כיחידה נפרדת זו מזו גם בכל תנועה. התלמיד אינו מתבקש לבצע תהליך העברה, הקשה או הפרדה פונמית על מנת לבצע הכללה של הגוי כל הצרופים לתנועה מסוימת. קצב ההתקדמות מוכתב ע"י התלמיד בעצמו לפי מידת הצורך שלו בשינון עד לשליפה אוטומטית של כל פונמה (הגיה). רק לאחר שליטה מלאה יעבור לצרוף חדש.

שלב המילים – לאחר רכישת כל הצרופים האפשריים (כל האותיות עם כל התנועות) מגיע שלב המילים. ההתייחסות למילים היא כאל רצף של הברות ולא כאל מילה המכילה משמעות.

עבודה רבה תושקע בקריאה הטכנית תוך התייחסות למיקוד בכל חלק של המילה ושמירה על הרצף, אך לא למשמעות שלה – כלומר מניעת אפשרות ניחוש התלמיד למילה הכתובה. (על כן התלמיד יקרא מילים בארמית ומן החומש ולא מילים מחיי היום-יום. כפי שיפורט בהמשך.)

בכל שיעור תופעל התוכנה בשלב אליו הגיע התלמיד ע"י הרב, ובמהלך השיעור היא תתקדם בהתאם לקצב עבודתו של התלמיד, כשלידו יושב המלמד העוקב אחר ביצועיו.

עקרונות השיטה

  • עבודה על יחידות קטנות- הברות, צרופים.
  • אין שימוש בשמות האותיות רק בצליליהן.
  • כל אלמנט שרואים קוראים קריאה קולית- אומרים.
  • לפני מעבר ליחידה חדשה תרגול רב לחיזוק המוכר על מנת לחזק את הביטחון של התלמיד.
  • שנון רב ואינטנסיבי –. התוכנית נקבעת בהתאם לנתונים האישיים והסביבתיים של התלמיד: מקום מגורים, רמת מוסחות, יכולת התמדה. שנון מגוון על כל שלב- אך מגוון ושונה.
  • התייחסות ליכולת האישית של כל תלמיד- השיטה מתאימה את עצמה לתלמיד ולקצב התקדמותו האישי גם לאורך השיעורים וגם בשיעור עצמו, החשיפה אל החומר הנלמד תעשה בהדרגה.
  • כדי לחזק את בטחונו של התלמיד ולשמור על המורל, כשתלמיד טועה לא מתקנים אותו אלא הרב מחליף לו מסך במחשב לשלב שטעה בו או נותן לו ספר מתאים, ללא הרגשת התלמיד.
  • ברוב שלבי הלימוד במכון אין תרגול בבית ולא בבית הספר או על ידי מורות מתקנות, רק כשהתלמיד מגיע לשלב שקורא במכון סיפורים מתחילה ההעברה. כיוון שהתלמיד מתחיל ללמוד מהשלב הלוגו גרפי בו התלמיד יודע את הנלמד ברמת לוגו מבלי יכולת לפרק ולקרוא אותה בגופן אחר, ורק אחר כך עובר לקידוד הפונולוגי בו התלמיד מבצע אנליזה, זהוי וסינטזה.
  • תאוריית ההתמוססות- כל אדם שלומד- חלק מסוים יעלם. לכן הם חוזרים שוב ושוב על אותו דבר- כדי שישכח חלק מהתרגול ולא מהלימוד עצמו.
  • התייחסות רבה למרכיבים חזותיים הכלולים ברכישת הקריאה והעלולים להוות מכשול ובמקביל שימוש רב באמצעים חזותיים לדוגמא: שימוש בצבעים שונים לצרופים, מנורות דולקות, ועבודה על הבחנה בין מוקדי קושי אלו באותיות דומות מבחינה חזותית, רצף תנועות בתוך מילה.
  • שלב המילים בסוף תהליך ההקניה.

אודות לקות קריאה

יכולת הקריאה היא הדבר הכי חשוב לילדים סביב כתה א'.

אי יכולת הקריאה מקשה מאוד על החיים. השלטים על הכביש נראים כסימנים לא ברורים, המידע הכתוב אינו זמין, רובו ככולו של ההתפתחות השכלית והמדעית נרכשת באמצעות הקריאה.

הקריאה היא אבן בסיסית של תהליכי הלמידה. ללא יכולת קריאה, עשויים להתקשות בלמידה בכל תחום ותחום.

בשנים האחרונות עולה המודעות ביחס ללקויות למידה בכלל ולקות קריאה בפרט. אחת מלקויות הלמידה המרכזיות והנפוצות וגם הבעייתיות ביותר היא לקות קריאה.

ככל שהתלמיד גדל ומתבגר, אם הוא סובל מלקות קריאה, הבעיה הולכת וגדלה והפער בינו לשאר התלמידים גדל איתו ביחד. ככל שהפער יותר גדול, כך יותר קשה להתקדם לרמת קריאה מתאימה.

ילד שלא מתקדם בלמידה, מאבד את השנים הכי טובות שלו. את השנים האלה הוא כבר לא יכול להחזיר והם אבני היסוד של החיים.

אז מה זה לקות קריאה?

לקות קריאה היא תוצאה של קושי מולד או נרכש, שמקשה על הילד ברכישת היכולת לקרוא, וקושי בהבנת הנקרא.

רכישת הקריאה מתחילה בהכרת האותיות, הצלילים, ואח"כ חיבורן ביחד עם אותיות התנועה. לקות הקריאה יכולה להיווצר באחד מהשלבים, ישנם המתקשים בזיהוי האותיות, אחרים ביצירת הקשר בין האות לבין התנועה (הצליל), אחרים מתחילים להתבלבל ולהתקשות כאשר צריך לחבר מספר אותיות למילה, בחיבור פונמות (הגיות). לפעמים ינסו התלמידים להתגבר על הבעיה ולהתחיל לקרוא קריאה התרשמותית ולא מדוייקת, על פי ניחוש ותבניות. הקריאה הזאת היא מעוותת ולא נכונה, הם קוראים באיטיות ולא מדייקים, מחליפים אותיות ומתבלבלים.

ילדים שמתקשים בהבנת הנקרא הם ילדים שמצליחים לקרוא מילים בודדות, אך כאשר הם נדרשים לקרוא משפט או פסקה הם קוראים היטב אבל הם לא מסוגלים להבין את הנקרא. למרות שאילו מישהו אחר יקריא להם את הנכתב הם יבינו אותו.

הטיפול בלקות קריאה

השלב הראשון וההכרחי לטיפול של תלמיד עם לקות קריאה הוא אבחון נכון.
כאשר ניכר כי הילד מתעכב ברכישת הקריאה, או שהוא מתקשה להבין את מה שהוא קורא ונמנע מקריאה, רצוי לקחת אותו לאיתור לקות קריאה.
מאוד חשוב לשים לב ולאתר את הבעיה מוקדם ככל האפשר על מנת למנוע את הפגיעה בבטחון העצמי של הילד ואת החוויה השלילית שהוא חווה במסגרת החינוכית על ידי המורים והחברים שעשויה להשפיע על התפקוד הלימודי לאורך שנים.
ילדים עם לקות קריאה אינם יכולים להדביק את הפער בקריאה, שיעורי עזר פרטניים עשויים לעזור לילד להשלים את הפער ולהגיע לרמה המתאימה לו. דבר שעוזר לו להעלאת הדימוי העצמי ולשנות את החוויה במסגרת החינוכית.
כדאי לשתף את המורים על קשייו של התלמיד ולספר להם על העזרה שהוא מקבל בשיעורי העזר המקצועיים.

החשיבות של הטיפול בלקות קריאה

ילדים שסובלים מלקות קריאה עלולים להיפגע בתפקוד בכמה מישורים:

• פגיעה בדימוי העצמי – היחס לקריאה הוא כאל מיומנות בסיסית, ילדים שמתקשים בקריאה עשויים לחוש מבוכה או פחד מפני משימות הדורשות קריאה, וכך נוצרת פגיעה בדימוי העצמי.

• התאמצות ועייפות – ילדים שמתקשים בפעולת הקריאה הבסיסית מתעייפים במהירות, וכך נפגעת יכולתם לתפקד גם בתחומים אחרים.

• הימנעות מקריאת ספרים - מלימוד והעשרת הידע באמצעות קריאת נושאים מעניינים וסיפורים.

שנות וותק
0
תלמידים מרוצים
0
אחוזי הצלחה
מעל % 0
סניפים
0
חודשי לימוד
ממוצע 0

הזמנת הרצאה שתעשיר אותכם-

טופס הרשמה

למפגש ייעוץ ומבדק

מה במבדק:

התפתחות, בדיקה מקצועית של מיקוד ראיה, שמיעה, שיום ושליפה,

 המבדק עולה 650 שקל. 

יש להגיע עם ההורים או אחד מהם

תודה
על
פנייתכם

הטופס נשלח בהצלחה
וניצור אתכם קשר בעז"ה בהקדם האפשרי